tiistai 20. kesäkuuta 2017

Näin vaihdat tapettiseinät maaliseiniksi helposti

Ensiksi toivot, jos et jo tiedä, että seinät on pohjamaalattuja ja tapettikerroksia ei ole liian monta.
Hidasteena voi olla myös vielä liima, jota käytetty liisterin seassa. Mutta operaatio tapettiseinästä maaliseinäksi onnistuu kyllä, ei huolta. 


Tapetointi remontointi

 
Aloita työt ihan ensimmäiseksi suojaamalla lattialla suojapaperilla, ei millään sanomalehdillä tai vastaavaalla mikä rikkoontuu helposti ja kastuu läpi. Märkä poistettu tapetti liimaantuu lattiaan todella helposti kiinni, mikäli lattioita ei suojata. Eli kyseinen vaihe kannattaa tehdä aina. Irroita kaikki rasian suojat katkaisimista ja pistorasiosta, sekä listat kannattaa ottaa irti. Toisinaan listojen irroitus on vaikeaa niin leikkaa katkoteräveitsellä listojen päältä ja reunoilta, ennen kuin aloitat kastelemaan tapettia.





Nyt kun on kaikki alkuvalmistelut tehty, on aika aloittaa itse tapetinpoisto. Itse käytän aina veteen sekoitettavaa tapetin irroitusainetta, koska olen todennut sen parhaimmaksi imeytymään tapettiin. Vesi roiskuu aina helposti, niin maltti on valttia. Tarkoitus on levittää aine HITAASTI seinään kevyesti painaen, jolloin aine pääsee heti imeytymään ja eikä roisku ympäriinsä tai valu suoraan lattialle. Vaatii hivenen tekniikkaa ja opettelua että kuinka saa nostettua ämpäristä harjan kanssa vettä juurikaan valuttamatta. Laita seuraava vinkki korvan taakse; pyöräytä harjaa ämpärin päällä kun olet kastanut harjan ämpärissä.  Kostuta pari kolme vuotaa kerralla märäksi ja anna hetken vaikuttaa. Hetki tarkoittaa 5-15 minuuttia. Älä tuuleta vaan anna kosteuden nousta.

Seuraava tärkeä vaihe; tee teräslastalla alku vuodan reunaan ja revi hitaasti, älä turhaan työnnä lastalla vaan revi. Tämä on oleellinen asia jatkoa ajatellen, jotta säästyy isoimmilta tasoitustöiltä. Mikäli lastan apua tarvitaan niin suosin mahdollisimman leveää lastaa, jolloin naarmuja ei niin helposti pääse syntymään. Voi olla että pinta irtoaa ensiksi tapetista, tällöin toistetaan kostutus uudestaan.

Nämä edellä mainitut jutut kun muistaa niin pääsee melko helpolla, turhaa työtä vaan tekee jos ei viitsi kostuttaa tarpeeksi. Kun tapetit on irroitettu niin vanhat tapettiseinät tarvitsevat yleensä jonkun verran tasoitusta. Tämä kannattaa tehdä vasta seuraavana päivänä kun seinät on kuivat. Tasoituksen ja hionnan jälkeen kannattaa seinät pohjamaalata ennen varsinaista pintamaalausta. Pohjamaalaus tasoittaa hiomajälkiä ja nähdään vielä onko jotain korjattavaa. Pintamaalaa kahdesti, mikäli yhtään tummempaa väriä on aikomus laittaa.



Harmi että tästä omasta projektista ei vaihekuvia ole kun niin innolla tulee hommia tehtyä. Ajallisesti tapetin irroitukseen meni kolmesta huoneesta yksi työpäivä kahden ihmisen voimin. Itse irroitustyöstä vielä sen verran haluan sanoa että toisinaan tapetit ovat niin tiukassa että eihän niitä sieltä irti meinaa millään saada. Esimerkkinä meidän remontissa muutamassa kohdassa huomasi selvästi että oli liimaa runsaammin käytetty ja se vei tasoitetta tapetin mukana. Tämän onneksi sai korjattua tasoitteella varsin helposti. Niin toki nämä vinkit pätee pohjamaalaukseen asti samalla tavalla jos on aikomus tapetoida uudestaan eikä käydä maalauspuuhiin muuten. Hyvät pohjatyöt on kaiken a ja o!

Kirjoittelen myöhemmin sisustusaiheista postausta remontin lopputuloksesta kun tavarat on saatu muutettua ja paikoilleen myös. Nyt on pahasti muuttohommat kesken, että meinaa ihan stressata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katso myös nämä